Blog

Hoe handhaaf je beveiliging bij remote werken?

Hoe handhaaf je beveiliging bij remote werken?

Remote werken, met name vanuit huis, is tegenwoordig bij een groot aantal organisaties geaccepteerd. Beter nog: het wordt veel gestimuleerd en de tools zijn aanwezig om alles probleemloos te laten verlopen. Maar hoe zit het met de veiligheid als er vanuit huis wordt gewerkt?

Niet alleen organisaties en werknemers zijn gewend geraakt aan het werken op afstand – ook cybercriminelen zijn op de hoogte van de veranderingen. Ook zij proberen natuurlijk te profiteren van de situatie en richten zich steeds meer op thuiswerkers. Op kantoor zijn er tenslotte vaak strenge regels, is het netwerk goed beveiligd en zijn mensen vaak waakzamer. Het is dus van belang om de strategieën op het gebied van cybersecurity te herzien of in ieder geval eens na te kijken. In dit artikel belichten we de veiligheidsproblemen van het remote werken en bijbehorende oplossingen.

post_content_circle_shape

De veiligheidsproblemen bij werken op afstand

Zoals gezegd brengt het werken op afstand een aantal risico’s met zich mee. Meer kans op een datalek, phishing, malware-incidenten en zelfs gerichte aanvallen. Waarom? We leggen het even uit.

1. Er worden meer privé-apparaten gebruikt

Laptops, tablets en telefoons van de zaak zijn vaak goed beveiligd en zijn (als het goed is) altijd voorzien van de nieuwste versies van het operating system en andere software. Hierdoor zijn zowel de apparaten als de gebruiker minder kwetsbaar cyberaanvallen. Als medewerkers hun eigen apparaten gebruiken voor werkzaamheden, kan dat extra risico met zich meebrengen. Een eigen apparaat kan malware of een virus bevatten doordat de gebruiker er in zijn vrije tijd onveilige sites mee bezoekt.

Bovendien is het in sommige gevallen zo dat het apparaat gebruikt wordt door kinderen die zich niet bewust zijn van veiligheidsrisico’s. Ook thuis werken op een laptop van de zaak kan risicovol zijn: ook instellingen van de Wi-Fi kunnen bijvoorbeeld onveilig zijn.

2. Minder begeleiding voor onervaren gebruikers

Nu steeds meer mensen op afstand gaan werken, is er vanzelfsprekend ook een groeiend aantal onervaren gebruikers dat thuis werkt. Dat biedt mogelijkheden voor cybercriminelen: tijdens de Corona-pandemie is het aantal phishing-gevallen enorm toegenomen. De begeleiding van nieuwe werknemers op het gebied van cybersecurity wordt vaak minder nageleefd als mensen niet samen op kantoor zitten. Dit is overigens niet alleen het geval bij onervaren gebruikers. Ook doorgewinterde werknemers zijn thuis vaak minder streng in het naleven van veiligheidsmaatregelen.

3. Meer shadow-IT

4. Vervaagde grenzen van de firewall

5. Een versnelde uitrol van remote werken

Tips om de cybersecurity op afstand te waarborgen

1. Het cybersecuritybeleid beoordelen

2. Check de beveiliging en instellingen van je apps

3. Gebruik monitoring- en detectiesystemen indien nodig

4. Creëer bewustzijn onder de thuiswerkers

5. Werk vanuit één werkomgeving

Het belang van veiligheid bij remote werken