Blog

Wat is hybride werken? Hoe werkt het?

Wat is hybride werken? Hoe werkt het?

Hybride werken; het bestaat al geruime tijd, maar sinds de coronapandemie heeft dit fenomeen een vlucht genomen. In vacatures staat het tegenwoordig vermeldt, ICT-bedrijven spelen er met hun online werkplek op in, maar wat is dat hybride werken nu eigenlijk precies? In dit artikel keren we terug naar de basis.

post_content_circle_shape

Hoe werkt het

Laten we meteen met de deur in huis vallen: hybride werken houdt in dat jezelf kan kiezen waar jij je werk uitvoert. Of dit nu ergens op kantoor is, bij je thuis of in het restaurant langs de snelweg. Bij hybride werken is dus je keuze qua werklocatie niet leidend, maar het soort werk wat je doet, het belang van interactie met anderen, het doel van je werk, de beschikbare communicatiemiddelen en je eigen persoonlijke voorkeuren. Je kan (en mag) misschien wel thuiswerken, maar wil je dat ook? 

Wie denkt dat het hybride werken een gevolg is van de coronapandemie heeft het mis. Doordat de digitale mogelijkheden alleen maar toenemen zijn bedrijven al ruim 10 jaar geleden begonnen met het vereenvoudigen van de kantoorruimtes. Waarom moet iemand 40 uur per week in zijn eigen “hokje” werken, terwijl het werk het toe laat om verspreid door het kantoorpand te werken met een betere sociale interactie tot gevolg? En voilà: de bekende kantoortuin was geboren.

Door de uitbraak van Corona in 2020 zijn veel werknemers én werkgevers de vele voordelen van het hybride werken gaan in zien. Sterker nog: veel werknemers willen niet meer anders. Door het (verplichtte) thuiswerken in Coronatijd hebben werknemers een betere balans gevonden tussen werk en privé. Werkgevers kunnen besparen op hun vastgoed, want waarom een groot kantoorpand aanhouden als de helft van je personeel hybride werkt? En wat dacht je van het terugdringen van files en de drukte in het openbaarvervoer?

Hybride werken: samenwerken, maar dan nèt iets anders

Waar vóór de coronapandemie met name vanuit de werkgevers nog terughoudend werd gereageerd op het hybride werken, zo gewend zijn we er nu eigenlijk al met z’n allen aan geraakt. Die terughoudend kwam met name omdat men niet in zag welke technische mogelijkheden er allemaal zijn. Maar via Teams kan je prima vergaderen of even een kort overleg hebben met je collega. Dit betekent niet dat we totaal geen persoonlijk contact meer met elkaar nodig hebben. Vandaar het hybride. Er zijn nog altijd werkzaamheden en activiteiten die live contact vereisen.

hybride werken

Niet alleen je hardware, maar ook je hartware op orde

Advies nodig?

Wil jij na het lezen van dit artikel ook met je collega’s hybride gaan werken, maar weet je nog niet hoe? Neem dan vooral even contact met ons op om de mogelijkheden van Startportaal voor jouw organisatie te bekijken.