Blog

Veilig internetgebruik op vakantie: vijf tips

veilig-internetgebruik-op-vakantie

Let deze vakantie niet alleen goed op je portemonnee en andere waardevolle spullen, maar houd ook vooral het veilig internetgebruik in je achterhoofd. Online zijn is tegenwoordig zo standaard dat je er niet eens meer over nadenkt, maar vooral in het buitenland kan het gevaren met zich meebrengen. Naïeve toeristen zijn tegenwoordig namelijk een geliefd doelwit van cybercriminelen.

Even een foto posten op Instagram vanaf dat terrasje naast het Colosseum, of even snel opzoeken hoe je in het Thais kunt vragen waar het strand is: ook op vakantie gebruik je regelmatig internet. Dat is niet zo vreemd, we grijpen tenslotte allemaal automatisch naar onze telefoon om iets op te zoeken of te delen. En helemaal op vakantie, waar je niet continu waakzaam bent én bovendien vaak afhankelijk bent van je telefoon, ben je kwetsbaar.

Kosten

Waar we in Nederland allemaal probleemloos mobiel internet hebben, is dat in het buitenland vaak een ander verhaal. Vooral als je buiten de EU reist of überhaupt geen buitenlandbundel hebt, kunnen de verbruikskosten van je 4G of 5G behoorlijk oplopen. Veel vakantiegangers zoeken daarom al van tevoren uit of hun accommodatie (gratis) WiFi heeft.

Gevaren negeren

Vakantiemodus: aan. Even geen zin om je zorgen te maken over de dagelijkse sleur van je kantoorbaan, even volledig ontspannen. De behoefte om online te zijn blijft echter aanwezig bij het grootste gedeelte van de vakantiegangers en die combinatie kan gevaarlijk zijn. Er wordt namelijk in het buitenland regelmatig gebruik gemaakt van openbare WiFi-netwerken, terwijl je dit in Nederland minder snel zou doen. En als je gebruik maakt van een zakelijke smartphone is dat niet alleen voor jou, maar ook voor je werkgever een risico. 

Hoe voorkom ik problemen?

Er zijn gelukkig verschillende maatregelen die je kunt nemen om toch helemaal veilig te internetten vanaf je vakantieadres. Lastig is het gelukkig niet: 

1. Gebruik geen onbeveiligde netwerken

2. Beveilig je telefoon, tablet of laptop

3. Pas op met online betalingen

4. Let op de URL

5. Gebruik een VPN

Fijne vakantie!