Jouw online werkplek, powered by 4Consult

Single sign-on

Startportaal maakt gebruik van single sign-on, of SSO) in het kort. Maar wat is dat nu precies? En wat zijn de voordelen van single sign-on?

Ga direct naar:

Jouw online werkplek, powered by 4Consult

Single sign-on

singlesignon

Verhoog je productiviteit met single sign-on

Sta jij er weleens bij stil hoe vaak je per dag ergens inlogt? Iedere keer weer die andere username en wachtwoord. En dát betekent weer dat we steeds vaker inloggegevens vergeten en resetten om ze daarna gelijk weer te vergeten. Ook al zijn er handige tools zoals Lastpass die je daarbij kunnen helpen; het kan allemaal veel makkelijker!

En dat is door gebruik te maken van SSO. Hiermee hoef je slechts één keer in te loggen, waarna alle aanmeldingen automatisch verlopen. Steeds meer organisaties werken met SSO en dat is niet voor niks. Het vergroot namelijk de productiviteit, veiligheid én de werkervaring. 

De drie grootste voordelen van single sign-on

Constant opnieuw inloggen is niet productief

Constant opnieuw inloggen is niet productief

Elke organisatie is op zoek naar manieren om de productiviteit te vergroten. Single sign-on is een inkoppertje, want iemand die zich continu opnieuw moet aanmelden verliest behoorlijk wat kostbare tijd. Wist je dat je met SSO op jaarbasis zo’n 24 werkuren per persoon bespaart? Als je dat vermenigvuldigt met het aantal werknemers weet je ongeveer hoeveel tijd (en geld!) er onnodig verloren gaat.  

 

Met single sign-on is het bovendien gemakkelijker om de toegang die werknemers hebben tot bepaalde applicaties te beheren. Iedereen heeft weer toegang nodig tot een andere app en binnen die app zijn er ook nog verschillende toegangsniveaus. Het regelen daarvan kan een behoorlijk tijdrovende klus zijn. Het is erg precies werk en bovendien is een fout snel gemaakt en heeft iemand te veel of te weinig toegang gekregen. Terwijl de fout hersteld wordt kan (of mag) de collega de app niet gebruiken. Bij de meeste SSO-oplossingen hoeft de toegang niet meer handmatig ingesteld te worden. Zo hebben alle werknemers automatisch toegang tot de juiste applicaties en niveaus. 

Single sign-on verbetert de werkervaring

Niet alleen de productiviteit wordt verhoogd met SSO; ook de digitale werkervaring van de werknemers is beter. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 44% van de consumenten liever werkt met een onlinedienst of app als die SSO gebruikt.

Single sign-on ondersteunen op de werkplek is dus een logische en belangrijk stap. Daar is het namelijk noodzakelijk om snel en eenvoudig toegang te hebben tot alle applicaties. Werknemers willen geen vertraging oplopen door de apps die ze nodig hebben om hun werk goed uit te kunnen uitvoeren.

Door het hybride werken is het duidelijk geworden hoe belangrijk een goede werknemerservaring is. De werkvloer wordt steeds digitaler en elk technisch oponthoud of mankement kan een bron van ergernis vormen. Single sign-on is een eenvoudige manier om de ervaring op te krikken.  

Single sign-on is gewoon veiliger

veiliger

Single sign-on is gewoon veiliger

Het feit dat veel mensen overal hetzelfde wachtwoord gebruiken is een geschenk voor hackers. Met een phishing aanval hebben ze al snel de inloggegevens van een werknemer te pakken, waarna ze diezelfde gegevens op talloze andere plekken kunnen gebruiken. Vanzelfsprekend is dat nogal een risico voor je organisatie.

Met SSO wordt dat risico beperkt. Er wordt namelijk standaard gewerkt met multi-factor authenticatie, waardoor de gebruiker meer nodig heeft dan alleen een wachtwoord om in te kunnen loggen. In de meeste gevallen moet de inlogpoging met de telefoon bevestigd worden, doormiddel van een biometrische check (b.v. een vingerafdruk of Face ID) of een antwoord op een beveiligingsvraag. Zo kan een hacker, zelfs als hij het wachtwoord heeft achterhaald, nog niet inloggen.

Kortom: met SSO hoeven gebruikers alleen het hoofdwachtwoord te onthouden, zonder in te boeten op veiligheid. Dat betekent ook dat er minder wachtwoorden worden opgeschreven in onbeveiligde bestanden of, erger nog, op rondslingerende post-its.

Startportaal heeft echt voor werkgeluk gezorgd. Geen frustraties meer om meerdere keren per dag te moeten inloggen

Paul Klok (Administratief Medewerker)