Blog

De sleutelrol van goed wachtwoord gebruik voor je cybersecurity

De sleutelrol van goed wachtwoord gebruik voor je cybersecurity

Ergens inloggen doen we tegenwoordig bijna overal; denk bijvoorbeeld aan je streamingdiensten, social accounts en bol.com. Dit geldt ook voor de applicaties op je werk. Het is dus van cruciaal belang dat je beschikt over een wachtwoord dat niet gemakkelijk geraden kan worden. Vaak kiest men als een wachtwoord de eigen naam, of dat van een kind of huisdier, in combinatie met cijfers. Veilig is dit niet. Dit zijn namelijk wachtwoorden die als eerst worden geprobeerd door cybercriminelen om toegang tot je account te krijgen. Op 24 november is het “Verander je wachtwoord dag”. Wij van 4Consult vonden dat een mooi moment om iedereen nog eens bewust te maken van het gebruik van een veilig wachtwoord.

post_content_circle_shape

Wat riskeert een onderneming bij slechte cybersecurity? 

Een datalek heeft grote gevolgen voor een organisatie. Zo zijn er intense financiële gevolgen. De kosten bij een aanval lopen al snel op tot in de miljoenen. Een relatief kleine cyber -aanval kan een bedrijf al makkelijk €125.000,- kosten. Deze kosten zijn direct te wijten aan het hechten van een lek. Zo moet een datalek uiteraard snel hersteld worden. Echter worden de meeste kosten ergens anders gemaakt. Deze zijn namelijk door te rekenen op het verlies. Dit wordt gemaakt door omzetverlies door schade aan de naamsbekendheid en reputatie. Er kunnen ook kosten bij komen die je als onderneming moet betalen aan de overheid of andere instanties, bijvoorbeeld boetes die je worden opgelegd. 

Een goed wachtwoord om een datalek te voorkomen

Om een datalek te voorkomen zijn er verschillende soorten maatregelen die je als onderneming kan treffen. Denk hierbij aan goede firewalls, gebruik maken van de cloudcyber security awareness bij je werknemers, maar ook het hebben van een goed beveiligd wachtwoord.

Vaak begint een datalek bij het gebruik van slechte wachtwoorden. Hierdoor krijgen cybercriminelen toegang tot je account en kunnen ze verder infiltreren in je bedrijf. Wachtwoorden worden nog altijd vaak geraden of lekken uit. Het is daarom van belang dat ondernemingen gebruik maken van sterke wachtwoorden en deze gedurende periodes ook veranderen om de accountbeveiliging van de organisatie te kunnen waarborgen.

Wat is een goed wachtwoord?

Paswoordmanager

Extra veiligheid met Multi Factor Authentication

Advies nodig?

Wij van 4Consult adviseren je graag op het gebied van cyber security en de implementatie van een passwordmanager. Ook verzorgen wij awareness-trainingen voor je medewerkers. Meer weten? Neem dan contact op met 4Consult via 078 – 619 78 10, info@4consult.nl of kijk eerst even rond op onze website.