Blog

De hybride online werkplek: wat kun je ermee?

hybride-onlinewerkplek-Startportaal

Iedereen kent de Cloud. Maar wist je dat je tegenwoordig ook je volledige werkplek online kunt gebruiken? Deze (hybride) online werkplek is enorm in opkomst vanwege het gemak en de flexibiliteit die het biedt. Hoe werkt dat precies en wat kun je er allemaal mee? We leggen het even uit. 

Regelmatig krijgen wij de vraag wat zo’n online werkplek precies inhoudt – vaak gevolgd door andere vragen. Wat zijn de voordelen van een hybride werkplek ten opzichte van een traditionele werkplek? Is de (hybride) online werkplek eigenlijk wel veilig? Is het een trend die weer voorbijgaat of is het écht de toekomst? En niet te vergeten: wat betekent de overstap naar een online werkplek voor je organisatie?

post_content_circle_shape

De online werkplek is relatief nieuw

Dat dergelijke vragen ons zo vaak gesteld worden is natuurlijk hartstikke logisch. De (hybride) online werkplek is immers relatief nieuw en dus onbekend terrein. Natuurlijk zijn er al langere tijd diverse online/Cloud gebaseerde applicaties die je kunt gebruiken. En veel mensen zijn al gewend om in te loggen op een remote desktop die wordt aangeboden vanuit ‘de Cloud’. Een (hybride) online werkplek bestaat echter pas een paar jaar in de vorm zoals we deze nu kennen.

startportaal-laptop

Wat is een online werkplek?

Een online werkplek is eigenlijk niets meer dan een webpagina waar je op inlogt. Als je bent ingelogd kom je terecht op het ‘bureaublad’ van je online werkplek. Je vindt daar niet alleen al je applicaties, maar ook alle informatie die je nodig hebt om je werk te kunnen doen. Cloud gebaseerde applicaties staan gewoon naast Windows gebaseerde applicaties. Voor de eindgebruiker maakt het dus geen verschil meer welke applicaties hij of zij op dat moment wil gebruiken – ze krijgen nooit te maken met de techniek achter de werkplek. Het belangrijkste is dat het snel, overzichtelijk en eenvoudig werkt. 

Naast de applicaties vind je er trouwens ook andere informatiebronnen die je werkdag handiger en leuker maken. Want waarom zou je een applicatie opstarten, inloggen en vervolgens zoeken naar de juiste informatie als het ook direct zichtbaar kan zijn zónder de applicatie te hoeven openen? De informatie wordt in de vorm van widgets geplaatst op het ‘bureaublad’ van je online werkplek. Welke informatie daar geplaatst wordt, wordt bepaald door een beheerder of de eindgebruiker. Zo heeft iedereen toegang tot de informatie die voor hem of haar relevant is. Dat scheelt enorm veel tijd en frustratie! 

Omdat je met een online werkplek in principe werkt vanaf een webpagina, is je werkplek bovendien altijd en overal hetzelfde ingericht. Of je nou op je desktop op kantoor zit, met je laptop op de bank of met een tablet of telefoon in dat koffiezaakje op de hoek. Dat zorgt voor gemak, duidelijkheid en dus efficiëntie. Kortom: een (hybride) online werkplek maakt je (werk)leven gemakkelijker.  

Waarom hybride?

Het woord ‘hybride’ is in dit artikel al zeven keer genoemd. Acht keer zelfs, als je de titel meerekent. Maar wat betekent dat dan in combinatie met de online werkplek? Het is redelijk simpel: hybride betekent in dit geval dat er gebruik wordt gemaakt van zowel clouddiensten als technieken uit een traditionelere ICT-omgeving. Dit is nodig omdat helaas nog niet iedere leverancier software aanbiedt vanuit de Cloud. En omdat een aantal van deze applicaties noodzakelijk is, is het in veel gevallen noodzakelijk om een hybride model te gebruiken.  

Zoals eerder in dit artikel al werd verteld, worden de clouddiensten en offline applicaties naadloos gekoppeld. Je zit er immers niet op te wachten dat je voor bepaalde applicaties nog in moet loggen bij een aparte omgeving (RDS, Citrix, etc). Op deze manier ervaren medewerkers volledige flexibiliteit bij het werken in de online werkplek.  

Andere voordelen van een online werkplek

Startportaal-tablet

Is de online werkplek een trend?

Wat voegen wij toe?

Jouw partner op het gebied van beveiliging

Ons advies

Bakkie doen?