Blog

Back to school! De rol van de online werkplek binnen het onderwijs

Back to school! De rol van de online werkplek binnen het onderwijs

Niet alleen het bedrijfsleven, maar ook steeds meer onderwijsinstellingen schakelen over op een online werkplek. Oftewel: de digitale leeromgeving. De reden hiervoor is om zowel het onderwijs als de interne processen te verbeteren. Daarnaast komen onderwijsinstellingen hiermee tegemoet aan de behoeften en wensen van zowel docenten, studenten als andere medewerkers. Maar hoe creëer je een online werkplek die perfect bij het onderwijs past? In dit artikel onderzoeken we wat de ideale online werkplek voor het onderwijs nodig heeft, welke elementen ze kunnen gebruiken om deze te creëren en welke grote rol Startportaal hierin kan spelen.

post_content_circle_shape

De basis

De online werkplek biedt veel mogelijkheden voor het onderwijs. Voor docenten, studenten, onderwijsorganisaties en schoolbesturen. Maar wat zijn de 3 basisvereisten van een dergelijke omgeving om er echt van te kunnen profiteren?

1. Geschikt voor alle gebruikersgroepen

Als eerste moet je ervoor zorgen dat de online werkplek aansluit op de verschillende gebruikersgroepen. Studenten, docenten, administratief personeel; allemaal werken ze met verschillende systemen vanuit de eigen behoeften en wensen. Met al deze behoeften en wensen per gebruikersgroep moet je rekening houden. Daarom moet je, om chaos en wildgroei te voorkomen, werken met één online platform dat kan worden aangepast aan deze verschillende gebruikersgroepen. Het moet rol-gebaseerde applicaties en informatie bieden, zonder losgekoppeld te zijn van mensen in andere rollen. 

2. De gebruiker staat op één

Een grote fout die vaak gemaakt wordt is om vanuit je eigen perceptie een gebruikersgroep te willen bedienen en hen te bieden wat jij denkt dat ze nodig hebben. Maar wat hebben de (verschillende) gebruikersgroepen écht nodig? Hier kom je achter door op onderzoek uit te gaan om de exacte behoeften en pijnpunten van deze verschillende groepen te achterhalen. Alleen zo creëer je de ideale werkplek voor hen.

3. Alles moet op één plek worden verenigd

De 11 ingrediënten voor de ideale online werkplek voor het onderwijs 

1. Rooster

2. Agenda

3. Servicesystemen en tickets

4. Microsoft Power Apps

5. Microsoft Power Automate

6. Taken en meldingen

7. Intranet en communicatie

8. Statistieken en data

9. Kantoor

10. Documentmanagement systeem

11. Personaliseer de online werkplek Startportaal met snelkoppelingen en iFrames

Startportaal: de digitale leeromgeving van de toekomst

De behoeften van de mens en de markt veranderen voortdurend. Hou hier rekening mee wanneer je jouw online werkplek voor het onderwijs wilt gaan bouwen. Dit vereist een zekere mate van flexibiliteit en aanpassingsvermogen om mee te bewegen met deze veranderingen en om toekomstbestendig te blijven. Startportaal is constant aan het aanpassen, evolueren en verbeteren. Met consistente updates brengen we continu nieuwe functies en verbeteringen aan de werkplek uit, zodat jij toekomstbestendig kunt blijven. Daarnaast ben je met Startportaal in staat om eenvoudig componenten, zoals verschillende soorten software, te mixen en te wisselen zonder het hele systeem te veranderen. Welke technologie je eronder ook gebruikt, aan de oppervlakte zal het altijd dezelfde, gebruiksvriendelijke interface blijven.

Hulp nodig bij de transitie naar de digitale leeromgeving?

Wil jij na het lezen van dit artikel en onze whitepaper meer weten over onze educatiewerkplek Startportaal en over de mogelijkheden die wij jouw onderwijsinstelling kunnen bieden? Neem dan vooral contact met ons op.